.

Abonativa prin e-mail:

Schema sistem de comunicatie audio duplex

Un sistem de comunicatie audio duplex foarte simplu poate construit utilizand aceasta schema electronica ce este construita utilizand amplificatoare operationale si componente electronice clasice .
Pentru ca montajul sa poata fi functional , este necesara realizarea a doua montaje identice .
Amplificatorul operational A1 are rolul de buffer si serveste ca transmitter. Semnalul transmis este preluat in cablu prin intermediul lui R4. Rezistentei R4 face ca tensiunea pe cablu sa fie jumatate din valoarea tensiunii de la iesirea lui A1. In acelasi timp, prezenta lui R4 nu permite ca semnalele provenite de la celalalt capat al legaturii sa ajunga la iesirea lui A1(altfel, ele ar fi scurtcircuitate de aceasta iesire).
Receptorul este un amplificator diferential constand din amplificatoarele operationale A2-A4. Semnalul prin cablu este aplicat la una dintre intrarile amplificatorului diferential, iar semnalul de iesire (injumatatit) de la A1 - la celalalt. Intrucat amplificatorul diferential are un castig de 6 dB, semnalul receptionat aplicat la K2 are acelasi nivel ca si senmalul initial.
Montajul va fi calibrat prin conectarea cablului la el si la montajul sau geaman, si prin injectarea unui semnal sinusoidal, cu frecventa de 1 kHz si un nivel de 5 V la intrare. Magistrala de intrare a celuilalt circuit trebuie sa fie scurtcircuitata in timpul efectuarii calibrarii. Reglati P1 pentru o valoare minimi a semnalului la K2. Mariti apoi frecventa semnalului de intrare pana la 10 kHz si reglati pe C5 pentru un semnal minim la K2. Repetati operatiile si pentru celalalt montaj.

Schema Electronica: 
Schema sistem de comunicatie audio duplex
Circuite Electronice: 

Add new comment