.

Abonativa prin e-mail:

Indicator de clipping

Un indicator de clipping foarte simplu poate fi realizat utilizand schema electronica din figura de mai jos . Indicatorul de clipping indica evolutia tensiunii de iesire a unui preamplificator sau a unui amplificator final fata de cel mai inalt sau cel mai scazut potential al tensiunii de alimentare , prin aprinderea pentru scurt timp a unui LED . Tensiunea notate cu U reprezinta tensiunea de alimentare a amplificatorului si poate fi fie simetrica ( +/-U/2 fata de masa ) sie asimetrica ( +U fata de masa) . Cand limitarea semnalului este cauzata de blocarea fata de cel mai scazut potential de alimentare , tensiunea baza emitor scade la T3 sub 0.6 volti , astfel incat acest transistor se blocheaza . Multivibratorul format din T1 si T2 primeste un impuls “trigger” pozitiv prin diode D3 . La o suprasaturare datorata celui mai inalt potential de alimentare , tensiunea baza emitor a tranzistorului T5 scade sub 0.6 volti .
Rezistenta R1 trebuie dimensionata astfel incat prin ea sa traca un curent de 20 -25mA .. Cand U este mai mica de 45 volti se poate utilize pentru tranzistorul T5 un transistor de tipul BC557 B , iar pentru tension pana la 65 volti se poate utilize un transistor de tipul BC556 .
Reglajul montajului se poate realize cel mai simplu cu un osciloscop , sau fixand pragul de aprindere al LED-ului cu ajutorul potentiometrului P1 la limita jumatatii negative a curbei de semnal (trebuie deconectata temporar D4) .Pragul de aprindere la limita pozitiva se regleaza utilizand P2 (trebuie conectata D4 si deconectata temporar D3 ). Daca limita semnalului de iesire al amplificatorului este fixat la o tensiune cu 0.6 volti mai mult decat cel mai inalt potential de alimentare , se poate renunta la P1,P2.

Schema Electronica: 
Schema electronica indicator de clipping
Circuite Electronice: 

Add new comment