.

Abonativa prin e-mail:

Avertizor electronic cu buzzer piezo

Un avertizor electronic cu buzzer piezo poate ce poate fi utilizata pentru diverse aplicatii ce necesita unsistem de avertizare poate fi construit utilizand schema electronica din figura de mai jos .
Circuitul prezentat intra in functiune atunci cand contactul de la borna de alimentare este conectat .
In momentu in care tensiunea de alimentare este aplicata circuitului determina intrarea in functiune a oscilatorului construit in jurul portii N2. Aceasta ataca una din intrarile lui N3.
A doua intrare a lui N3 primeste un potential ridicat prin rezistenta R7, ceea ce va determina intrarea buzerului in functiune.
In acelasi timp, pinului 12 a circuitulu CD4060 i se aplica un potential inalt si circuitul este initializat. Acest circuit integrat este un numarator binar cu 14 etaje, cu oscilator incorporate, a carui frecventa este dictata de componentele externe (C2, R3 si R4). Dupa catva timp (aproximativ sase secunde), iesirea Q13 (pinul 3) a circuitului integrat trece in stare „high" si opreste oscilatorul N2, prin aplicarea unui potential scazut la intrarea sa (pin 5), prin intermediul portii N1. Aceasta comanda opreste, buzerul si asigura ca el nu va suna de fiecare data cand contactul tensiunii de alimentare este cuplat .
In cazul in care nu se doreste utilizarea unui buzzer piezo se poate variant cu difuzor prezentata in figura 2 formata dintr-un mic difuzor comandat de o pereche Darlington. Tranzistoarele T1 si T2 pot fi inlocuite de un singur tranzistor Darlington, de exemplu BC 516.
Montajul poate fi utilizat in diverse aplicatii , spre exemplu ca avertizor de marsarier la autoturisme.

Schema Electronica: 
schema electronica Avertizor electronic cu buzzer piezo
Circuite Electronice: 

Add new comment