.

Abonativa prin e-mail:

Amplificator audio de putere cu MOSFET

Utilizand un amplificator operational TL071C cateva componente electronice si doua tranzistoare de putere MOSFET, poate fi construit un amplificator audio de putere ce poate furniza la iesire o putere audio de pana la 45 W pe o sarcina de 8 ohimi.
Curentii absorbiti de amplificatorul operational determina comanda amplificatoarelor de putere.
FET-urile T5 si T6 sunt comandate de diferentele de potential pe R8 si R13. Deoarece tensiunea de alimentare necesara este cu mult peste cea normala pentru un amplificator operational obisnuit, tranzistoarele T1 si T2 au fost inseriate pe liniile de alimentare ale circuitului integrat. Acestor tranzistoare li se furnizeaza pe baze un potential fix, de ±15 V, prin diodele Zener D1 si D2. In acest fel, tensiunea de alimentare a amplificatorului operational va fi intotdeauna de 14,4 V.
Stabilirea curentului de repaus se face prin intermediul lui T3 si T4. Este foarte important ca T4 si T5 sa fie cuplate termic, astfel incat sa fie asigurata stabilitatea curentului de repaus. Curentul total absorbit de amplificator este ajustat la circa 75 mA, cu ajutorul potentiometrului P1 (in acest caz, curentul prin FET-uri va fi de circa 70 mA).
Tranzistoarele MOSFET trebuie sa fie montate pe un radiator termic de cel putin 1K/W.
Cu o sursa stabila de alimentare de ±30 V, amplificatorul poate furniza 45 W pe o sarcina de 8 ohmi sau 70 W pe o sarcina de 4 ohmi.

Schema Electronica: 
Schema amplificator audio de pputere cu MOSFET
Circuite Electronice: 

Add new comment