.

Abonativa prin e-mail:

Amplificator 150W cu LM12

Utilizand amplificatorul operational de putere LM12 realizat de National Semiconductor, poate fi construit un amplificator audio de putere ce poate debita o putere maxima de 150 watts .
Temperatura maxima admisibila a tranzistoarelor finale de putere este masurata pentru controlul limitatorului ce face parte din circuitul de protectie a zonei de siguranta dinamice. Etajul de iesire de putere nu este conectat la pinul respectiv pana cand tensiunea de alimentare nu depaseste 14 V (±7 V). Cand temperatura cipului creste peste 150°C, se face automat deconectarea iesirii.
Schema circuitului indica prezenta a doua diode la iesirea integratului ce au rolul de a preveni ca excursia tensiunii la iesire sa depaseasca valoarea tensiunii de alimentare cand etajul de iesire in contratimp din interiorul integratului este supracomandat iar sarcina la iesire este preponderent inductiva.
La putere maxima, distorsiunile cresc la 0,05% (Ub = ±30 V; RL = 4 ohmi). Curentul maxim este obtinut la o sarcina de 2 ohmi dar, in acest caz, distorsiunile cresc la 0,1%.
Curentul de repaus al amplificatorului este cuprins intre 65 si 100 mA. Bobina L1 are 40 de spire din conductor de cupru emailat cu diametru 1 mm, bobinate pe rezistenta R4. Ea foloseste in principal la corecta functionare a amplifica¬torului cu reactie la sarcini capacitive, cum sunt filtrele de separare pentru difuzoare.
In cazul utilizarii unui LM12CL, este recomandabil sa se foloseasca un transformator toroidal care fumizeaza in secundar 2 x 22 V (caz in care puterea de 150 W se poate obtine numai pe o sarcina de 2 ohmi).
Integratul trebuie fixat cu suruburi pe un radiator termic de dimensiuni mari, de care trebuie sa fie foarte bine izolat electric.

Schema Electronica: 
Schema Amplificator 150W cu LM12
Circuite Electronice: 

Add new comment